CUMPĂRĂTURI ŞI PROTECŢIA CONSUMATORULUI

Viată 23.03.2023

Cumpărături şi plăţi

Alimentele şi celelalte produse necesare zilnic le puteţi cumpăra din pieţele de alimente, centrele comerciale sau magazinele de specialitate. Aveţi însă în vedere: Bunurile identice sau similare au adesea preţuri diferite în diferite magazine. Preţurile foarte avantajoase – ofertele speciale – sunt de regulă valabile numai o perioadă scurtă. De aceea, merită să vă informaţi cu exactitate şi să comparaţi calitatea şi preţurile.
În cazul unor achiziţii mai mari poate fi util să citiţi rapoartele de testare ale produselor. Există multe posibilităţi de a afla cât de bună este o ofertă în realitate. Informaţii şi evaluări ale produselor în ştirile din ziar, revistele de specialitate sau publicaţiile pe internet sunt puse la dispoziţie în special de fundaţia Controlul mărfurilor şi de centralele consumatorilor din landuri.
Programul de funcţionare al magazinelor

Magazinele nu funcţionează în Germania după acelaşi program, programele de funcţionare diferă în diversele landuri federale. Magazinele sunt deschise de regulă de luni până sâmbătă de la ora 9 până la 20.

Achitarea cumpărăturilor

Pe aproape tot teritoriul Germaniei puteţi să plătiţi în numerar. Există de asemenea şi multiple posibilităţi de achitare fără numerar. Dacă aveţi un cont la o bancă sau la o casă de economii, vi se înmânează frecvent un Girocard sau un card de credit (parţial contra cost) cu care puteţi efectua plăţile. Suma achitată va fi apoi scăzută automat din contul dumneavoastră (a se vedea în acest sens şi capitolul X „Bănci şi societăţi de asigurare”).

Cumpărături prin internet

Multe mărfuri se pot comanda în prezent şi prin internet. Totuşi nu toate ofertele de pe internet sunt serioase. De aceea, trebuie să fiţi precaut când faceţi cumpărături prin internet şi participaţi la licitaţii pe internet. Informaţii suplimentare în acest scop găsiţi în capitolul III, punctul 4 „Internetul ca sursă de informaţii“. Puteţi face cumpărături în siguranţă prin internet dacă de exemplu trebuie să achitaţi abia când primiţi marfa şi factura. Sigur este de asemenea şi aşa-numitul procedeu cu notă de debit, la care banii sunt debitaţi direct din contul dumneavoastră bancar (a se vedea în acest sens şi capitolul X „Bănci şi societăţi de asigurare”). În acest scop trebuie să vă daţi în prealabil acordul. Procedeul are avantajul că de regulă puteţi să recuperaţi banii prin intermediul băncii dumneavoastră în decurs de opt săptămâni.

SFAT 

Dacă sunteţi victima unei înşelăciuni pe internet, trebuie să faceţi cât mai rapid posibil o reclamaţie la poliţie şi să informaţi administratorul paginii de internet. Nu pierdeţi timpul – pentru căutarea escrocilor contează fiecare zi.

INDICAŢIE IMPORTANTĂ

Precauţie la jocurile de noroc

Fiţi precaut dacă trebuie să vă indicaţi adresa. La jocurile de noroc se colectează deseori adrese. Ulterior clienţii respectivi primesc cantităţi mari de materiale publicitare prin poştă, prin e-mail sau prin telefon. Multe persoane se simt agasate de aceste reclame. Şi cardurile de client şi de reduceri pot servi la colectarea adreselor pentru materiale publicitare nedorite.

Garanţia legală de conformitate şi garanţia comercială

Fiecare vânzător trebuie să se asigure că clientul primeşte bunurile fără defecte. Dacă în decurs de doi ani după livrare clientul sesizează deficienţe sau defecţiuni, care existau deja la primirea mărfii, are dreptul legal la garanţie. Acest lucru este valabil şi pentru mărfurile cu preţ redus şi ofertele speciale. Bineînţeles că nu aveţi acest drept în cazul în care produsul s-a uzat în urma folosirii. Dacă apare un defect între un antreprenor şi un consumator în primele şase luni după achiziţie, vânzătorul trebuie să demonstreze că bunurile v-au fost vândute fără deteriorări sau defecte. Dacă au trecut mai mult de şase luni, trebuie să dovediţi dumneavoastră în calitate de client că marfa a prezentat deficienţe de la început.

Schimbarea

O schimbare este întotdeauna voluntară. Niciun magazin nu trebuie să schimbe bunurile cumpărate, dacă nu există defecte.

SFAT

Dacă doriţi să returnaţi sau să schimbaţi marfa cumpărată ca urmare a unei deficienţe, nu aveţi nevoie de ambalajul original. Nimeni nu vă poate cere să păstraţi cartoane sau folii de plastic. Nici de bonul de casă nu aveţi nevoie neapărat. Bonul însă vă ajută să dovediţi mai uşor unde şi când a fost cumpărat un produs. Ca dovadă poate servi şi un extras de cont sau o depoziţie a unui martor.

INDICAŢIE IMPORTANTĂ

Garanţia comercială şi garanţia legală nu este unul şi acelaşi lucru. Garanţia comercială este considerată promisiunea unui producător că produsul acestuia dispune de anumite proprietăţi şi/sau funcţionează o anumită perioadă de timp. Orice garanţie comercială este voluntară. Niciun producător nu trebuie să ofere o garanţie pentru marfa sa.

„Afaceri încheiate la uşa casei” şi contracte încheiate prin scrisoare, e-mail sau pe internet

Un contract poate fi încheiat şi semnat rapid – uneori prea rapid, cu precădere pe internet, la telefon sau la uşa casei. Pentru astfel de contracte aveţi de aceea, în calitate de consumator, de regulă un drept de revocare legal de 14 zile. Asta înseamnă că puteţi să vă retractaţi declaraţia contractuală. Astfel nu mai sunteţi legat de contract. Nu sunteţi obligat să vă motivaţi revocarea. Pentru a avea însă o dovadă, se recomandă să declaraţi revocarea sub formă de text (adică de exemplu prin scrisoare sau e-mail). Dacă apar totuşi probleme, vă puteţi adresa unei centrale a consumatorilor (www.verbraucherzentrale.de).

În toate cazurile este valabil: Nu semnaţi nimic ce n-aţi înţeles complet. Informaţi-vă înainte de cumpărare dacă şi cum puteţi să revocaţi contractul şi ce excepţii există (de exemplu în cazul rezervărilor la hotel). De regulă aveţi doar 14 zile la dispoziţie pentru a declara revocarea. De aceea nu aşteptaţi prea mult dacă doriţi să revocaţi un contract.

LISTĂ DE VERIFICARE

Această reglementare este valabilă în general pentru:
  • înţelegeri care au fost încheiate la locul dumneavoastră de muncă, într-o locuinţă privată, la telefon, pe stradă sau în mijloace de circulaţie,
  • contracte (de cumpărare) care au fost încheiate în magazine, dar pentru care aţi fost abordat în prealabil personal şi individual de întreprinzător în afara magazinului,
  • contracte (de cumpărare) care au fost încheiate pe internet,
  • comenzi din catalog,
  • înţelegeri, care au fost încheiate prin scrisoare sau e-mail,
  • înţelegeri, care au fost încheiate în cadrul excursiilor în scop de vânzare.

AICI VĂ PUTEŢI INFORMA

Pe plan local:
  • Centralele consumatorilor din landurile cu aproximativ 200 de centre de consultanţă pe întreg teritoriul Germaniei
  • Centrul de consiliere pentru migraţie pentru imigranţi adulţi (MBE)
  • Teste de produse la televizor, pe internet şi în ziare, în special în revista „test” a fundaţiei Controlul mărfurilor
Internet:
  • Fundaţia Controlul mărfurilor: www.test.de
  • Ministerul federal al justiţiei şi pentru protecţia consumatorilor: www.bmjv.de
  • Uniunea federală Centrala consumatorilor e.V. (asociaţia conducătoare a celor 16 centrale ale consumatorilor din landuri şi a 26 de uniuni orientate spre politica consumatorului): www.vzbv.de
  • Centrul federal pentru alimentaţie (BZfE): www.bzfe.de
  • Centrul federal de informaţii pentru agricultură (BZL): www.ble.de, elementul de meniu „Das BLZ“ (BLZ)
  • Societatea germană pentru alimentaţie e.V.: www.dge.de
  • Centrale ale consumatorilor: www.verbraucherzentrale.de
  • Handbook Germany: www.handbookgermany.de
Materiale informative:
  • Broşura de informaţii „Ratgeber Verbraucherschutz kompakt – Guter Rat in Alltagsfragen“ (Ghid pentru protecţia consumatorului în rezumat – sfaturi competente pentru problemele de zi cu zi ) (disponibilă la www.bundesregierung.de, elementul de meniu „Service/Publikationen der Bundesregierung“ (Serviciu/publicaţiile guvernului federal))

 

SURSA ARTICOL:

misterium.png

Program